شستن لباس‌های نوزاد؛ لباس نوزاد را با چی بشوریم که دچار حساسیت نشود؟

زمان مطالعه: 4 دقیقه

فهرست مطالب

ممکن است تا به حال به این سوال برخورده باشید که لباس نوزاد را با چه شوینده ای بشوریم؟.همانطور که می‌دانید پوست نوزادان بسیار حساس هستند و اگر مراقبت‌های لازم انجام نشود ممکن است منجر به حساسیت‌های پوستی، اگزما و یا قرمزی پوست نوزاد شوند. از این رو یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های مادران، انتخاب شوینده‌ و روشی مناسب برای شستن لباس های نوزاد خود بدون‌ اینکه‌ دچار حساسیت شوند است. روش‌های متفاوتی برای شستشوی لباس‌های نوزادتان وجود دارد. اینکه کدام یک از این روش‌ها از حساسیت پوست لطیف نوزاد جلوگیری می‌کند را در این مقاله پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید تا به جواب این سوال برسیم.

ماشین لباس شویی کنارهم برای شستن لباس

اولین سؤالی که معمولاً پرسیده می‌شود این است که آیا ماشین لباسشویی برای شستن لباس های نوزاد مناسب است؟ پاسخ کوتاه این است: بله، اما با رعایت اصول خاص. ماشین لباسشویی می‌تواند یک روش راحت و کارآمد برای شستن لباس نوزاد باشد، اما اگر نکات زیر را رعایت نکنید، ممکن است باعث آسیب به بافت پارچه یا تحریک پوست نوزاد شود:

از برنامه‌ی لباس‌های حساس یا Baby Care در ماشین لباسشویی استفاده کنید.

دور موتور را روی کمترین میزان ممکن تنظیم کنید تا پارچه‌ها ساییدگی پیدا نکنند.

لباس‌های نوزاد را جدا از لباس‌های دیگر بشویید تا آلودگی‌های احتمالی منتقل نشوند.

بعد از هر بار شست‌وشوی لباس نوزاد، محفظه‌ی ماشین لباسشویی را با آب داغ و سرکه تمیز کنید تا باقی‌مانده‌ی مواد شوینده از بین برود.

نکات شستشوی لباس نوزادان

  • حتما به یاد داشته باشید که برای شستشوی لباس‌های نوزاد خود قبل از اینکه لکه خشک بشود، لباس نوزاد را در آورده و سریعا بشویید. دلیل اهمیت این موضوع در آن است که در این صورت لکه روی لباس سریع‌تر از بین خواهد رفت و دردسر کمتری برای شما دارد. 
  • حتما سعی کنید لباس‌های نوزاد خود را جداگانه در ماشین لباسشویی بیاندازید. شوینده‌هایی که برای لباس‌های بزرگسالان استفاده می‌شوند حاوی موادی هستند که ممکن است سبب از بین رفتن نرمی لباس نوزاد شوند. از این رو اگر لباس‌های فرزند خود را جداگانه در ماشین لباسشویی بیاندازید و از نرم کننده‌ی مناسب استفاده کنید می‌توانید با خیال راحت از حساسیت‌های پوستی جلوگیری کنید.
  • به یاد داشته باشید که بهترین روش برای افزایش عمر لباسی که برای فرزند خود استفاده می‌کنید این است که از دستورالعمل نوشته شده روی برچسب لباس پیروی کنید. البته به دلیل اینکه نوزادان در سه ماه اول لباس‌هایی که عوض می‌کنند بسیار زیاد است نیاز به سختگیری دوچندان در این موضوع نیست.
  • هنگام افزودن شوینده به ماشین لباسشویی هیچ افزودنی اضافه نکنید. فراموش نکنید که پوست نوزادان بسیار لطیف و مستعد حساسیت است. هر ماده‌ی شوینده‌ای که استفاده می‌کنید هم باید ملایم و مخصوص لباس نوزادان باشد.
  • بعد از خرید لباس برای نوزاد خود حتما یکبار قبل از پوشاندن آن به فرزندنتان آن را بشویید. ممکن است فکر کنید که این لباس‌ها هیچگونه آلودگی نخواهند داشت اما حتما این‌گونه نیست. برای اطمینان خاطر حتما یکبار خودتان با مواد شوینده‌ی مناسب لباس نوزاد را بشویید.

روش صحیح شستشوی لباس‌های نوزاد با لباسشویی

همانطور که گفته شد به یاد داشته باشید که حتما نکات لازم برای شستشوی لباس نوزاد را رعایت کنید زیرا این نکات از اهمیت بالایی برخوردار است. 

شوینده‌ی مناسب

قبل از هرچیزی ابتدا باید یک شوینده‌ی مناسب برای شستن لباس‌های نوزاد تهیه کنید. انتخاب شوینده‌ی‌ مناسب تاثیر بسیار زیادی بر عمر لباس و جلوگیری از از بین رفتن نرمی لباس نوزاد دارد. همچینین یک شوینده‌ی مناسب سبب می‌شود که فرزند شما دچار حساسیت، قرمزی یا خارش پوستی نشود پس حتما در انتخاب شوینده‌ی مناسب دقت زیادی به خرج دهید.

درجه‌ی آب

قبل از انداختن لباس نوزاد در ماشین لباسشویی، حتماً درجه‌ی آب را تنظیم کنید. برای انتخاب دمای مناسب، برچسب روی لباس را بررسی کنید تا دمای مناسب شستن لباس نوزاد را بدونید. برای حفظ دوام پارچه شستن با آب سرد را تولیدکنندگان توصیه میکنند. پس حتما این نکته را هم در نظر بگیرید.

درجه آب ماشین لباسشویی برای شستن لباس نوزاد

تعداد دفعات شست و شو

سعی کنید حتما دوبار لباس فرزند خود را بشویید. اهمیت این موضوع در آن است که اگر یک چرخه‌ی آبکشی دیگر هنگام شستشو اضافه شود، لباس نوزاد شما تمیز‌تر و نو‌تر خواهد شد. پس سعی کنید این نکته را هم حتما در نظر بگیرید.

نحوه شستشوی دستی لباس نوزاد

گاهی اوقات لازم است که برخی از لباس‌های نوزاد خود را با دست بشویید. این روش برای شستشوی لباس‌هایی به کار می‌روند که شاید زودتر کیفیت خود را از دست بدهند. البته در مواقعی که لکه لباس کم است هم می‌توانید از این روش استفاده کنید. 

  1. مرحله‌ی اول برای شستن‌ لباس‌ نوزاد به صورت دستی این است که دست‌های خود را بشویید. توجه داشته باشید که این موضوع به خودی خود یک مرحله‌ی مهم به حساب می‌آید. پس حتما قبل از شستشوی لباس نوزاد خود ابتدا از تمیز بودن دست‌های خود اطمینان حاصل کنید.
  2. در مرحله‌ی دوم‌ باید درجه‌ی آب را تنظیم کنید. سعی کنید از آب ولرم‌ برای شستشوی لباس نوزاد خود استفاده کنید. استفاده از آب داغ علاوه بر آنکه به دستان شما آسیب می‌زند سبب از بین رفتن لباس نوزاد هم خواهد شد. اگر نگران میکروب‌های روی لباس کودک خود هستید می‌توانید ۳۰ دقیقه آنها را داخل آب داغ بگذارید.
  3. مرحله‌ی سوم هم انتخاب شوینده‌ی مناسب است. برخی از شوینده‌ها علاوه بر آنکه برای لباسشویی مناسب هستند برای شستشوی دستی هم قابل استفاده‌اند.
  4. در مرحله‌ی آخر سعی کنید لباس‌ها را به خوبی مانند لباسشویی بچرخانید و به آرامی چنگ بزنید تا کاملا تمیز شود. سپس ۳۰ دقیقه آن را بگذارید در آب و شوینده خیس بخورد. در آخر هم آنها را آبکشی کنید و بگذارید زیر نور آفتاب به طور طبیعی خشک شوند.

شستن لباس نوزاد با مواد طبیعی

یکی از بهترین روش‌ها برای شستشوی لباس نوزاد استفاده از مواد طبیعی است. این مواد نسبت به شوینده‌های شیمیایی ضرر کمتری دارند و بنابراین آسیب کمتری به لباس و علاوه بر آن کمتر پوست نوزاد شما می‌رساند. مواد طبیعی مختلفی برای شستشوی لباس نوزاد وجود دارد که به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم.

آب لیمو

لیمو از قدرت پاک کنندگی بالایی برخوردار است و با خاصیت ضدعفونی خود توانایی پاک کردن حتی سخت‌ترین لکه‌ها را دارد. همچنین لیمو به سبب خاصیت ضدعفونی کننده‌ی خود باعث از بین رفتن میکروب‌ها و آلودگی‌های روی لباس‌ها می‌شود. آب لیمو لکه‌های لباس را از بین می‌برد، پس لباس را در آن خیس کنید و سپس با آب ولرم بشویید.

جوش شیرین

جوش شیرین هم یکی از موادی است که خاصیت پاک کنندگی بالایی دارد و نه تنها سبب حساسیت پوستی نوزاد شما نخواهد شد بلکه باعث از بین رفتن بوی بد و نامطبوع هم خواهد شد. برای استفاده از این ترکیب مقداری جوش شیرین را با سرکه ترکیب کرده و سپس روی لکه‌ی لباس بزنید. بعد از آن می‌توانید لباس را کاملا آبکشی کرده و قدرت پاک کنندگی جوش شیرین را مشاهده کنید. 

آرد 

شما می‌توانید از آرد برای پاک کردن لکه‌های چربی استفاده کنید. یکی از قوی‌ترین پاک کننده‌ها برای پاک کردن لکه‌های چربی که از سخت‌ترین لکه‌ها هستند آرد می‌باشد. به این صورت که آرد را به قسمت لکه بپاشید. در طی ۱۵ الی ۲۰ دقیقه، آرد لکه‌ی چربی را جذب کرده و سپس می‌توانید با مواد شوینده لباس نوزاد خود را بشویید.

آفتاب

شما می‌توانید لباس نوزاد خود را کامل بشویید و سپس در آفتاب پهن کنید تا ببینید آفتاب چه سریع و راحت لکه‌ی لباس نوزاد شما را از بین خواهد برد. وقتی لکه‌های شیر روی لباس نوزاد زرد یا کدر می‌شوند، قرار دادن لباس در معرض آفتاب به‌عنوان یک راهکار موثر، طبیعی و رایگان به از بین بردن آن‌ها کمک می‌کند.

لباس نوزاد را با صابون بشوییم یا مایع لباسشویی؟

بسیاری از پدر و مادرها فکر می‌کنند که صابون گزینه‌ی بهتری است، اما واقعیت این است که مایع لباسشویی مخصوص نوزاد انتخاب بهتری خواهد بود. چرا؟

صابون‌ها چون با شست و شوی زیاد به راحتی پاک نمیشوند معمولاً باقی‌مانده‌ای روی لباس می‌گذارند که ممکن است باعث حساسیت پوستی شونداین حساسیت ها شامل قرمزی، خارش، ودانه های ریزقرمز میشوند.

اگر باقی مانده صابون در نقاطی مثل زیربغل و کشاله ران قرار بگیرند احتمال سوختگی شیمیایی بوجود میاورند که فورا باید به پرشک مراجعه شود.

مایع لباسشویی مخصوص نوزاد فرمولاسیونی دارد که بدون مواد شیمیایی قوی، لباس‌ها را تمیز و نرم می‌کند.

استفاده از پودرهای لباسشویی می‌تواند باعث باقی ماندن ذرات در بافت پارچه شود که به مرور به پوست نوزاد آسیب می‌زند.

به همین دلیل، پیشنهاد من همیشه استفاده از مایع لباسشویی مخصوص نوزاد است که بدون رایحه و ضدحساسیت باشد.

فیروز یکی از محبوب ترین گزینه ها برای انتخاب مایع لباس شویی میباشد.

لباس نوزاد را با آب داغ بشوییم یا آب سرد؟

یکی از اشتباهات رایج و تفکر غلط این است که بسیاری تصور می‌کنند که آب داغ باعث از بین رفتن میکروب‌ها می‌شود، اما برای لباس نوزاد این مسئله کمی متفاوت است.

آب داغ (بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد): ممکن است باعث جمع شدن پارچه‌ها، کاهش نرمی و حتی از بین رفتن خاصیت ضدحساسیت لباس شود.

آب سرد (زیر ۳۰ درجه سانتی‌گراد): برای لباس‌های نوزاد توصیه نمی‌شود، زیرا احتمال تمیز نشدن کامل وجود دارد.

آب ولرم (۳۰ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد): برای شستن لباس نوزاد از آب با دمای ولرم استفاده بکنید. هم میکروب‌ها را از بین می‌برد و هم به الیاف لباس آسیب نمی‌زند.

پس، دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه را به عنوان دمای ایده‌آل در نظر داشته باشید.

لگن شست و شوی دستی لباس

چگونه لباس نوزاد را خشک کنیم؟

خشک کردن لباس نوزاد هم به اندازه‌ی شست‌وشوی آن اهمیت دارد. برای این کار، به نکات زیر توجه کنید:

خشک‌کن ماشین لباسشویی: فقط در صورتی که گزینه‌ی Baby Care داشته باشد، از آن استفاده کنید. در غیر این صورت، ممکن است لباس‌ها زبر شوند.

خشک کردن در هوای آزاد: بهترین روش است، اما لباس‌ها را در معرض مستقیم نور آفتاب قرار ندهید، زیرا ممکن است باعث تغییر رنگ شود.

اتو کشیدن لباس‌ها: دمای اتو را روی کمترین میزان تنظیم کنید و یک پارچه‌ی نخی روی لباس نوزاد بگذارید تا از الیاف آن محافظت کنید.

لباس های نوزادی رو بند برای خشک شدن

چگونه مطمئن شویم لباس باعث خارش پوست نوزاد نمی‌شود؟

اگر لباس نوزاد به درستی شسته و خشک نشود، ممکن است باعث خارش یا حساسیت پوستی شود. برای جلوگیری از این مشکل:

همیشه لباس‌های نوزاد را قبل از اولین استفاده بشویید.

از نرم‌کننده‌های معطر استفاده نکنید.

بعد از شست‌وشو، لباس‌ها را دوبار آبکشی کنید تا مطمئن شوید هیچ ماده شوینده‌ای باقی نمانده است.

اگر پوست نوزاد حساسیت نشان داد، از شوینده‌های طبیعی مانند جوش شیرین و سرکه سفید برای شست‌وشوی لباس‌ها استفاده کنید.

نوزاد با پوست دچار حساسیت شده

سوالات متداول

  • آیا نیاز است بعد از شستن لباس نوزاد آن‌ها را اتو کرد؟

اتو کردن لباس نوزاد می‌تواند به از بین بردن میکروب‌ها و آلودگی‌های روی لباس کمک کند. اما حواستان باشد که از دمای کم اتو استفاده کنید تا پارچه‌های نازک لباس نوزاد آسیب نبیند.

  • استفاده از خشک‌کننده‌های مخصوص نوزاد ضروری است؟

استفاده از خشک‌کننده‌های مخصوص می‌تواند به حفظ نرمی و لطافت لباس نوزاد کمک کند همچنین این خشک‌کننده‌ها ضدحساسیت و بدون بو هستند.

  • برای اینکه لباس نوزاد رنگ پس ندهد چه کاری باید بکنیم ؟

بهتر است لباس‌های رنگی نوزاد را جداگانه بشویید و از آب ولرم یا سرد استفاده کنید. همچنین استفاده از مواد تثبیت کننده رنگ هم ممکن است.

نتیجه‌گیری نهایی

همانطور که گفته شد راه‌های مختلفی برای شستن لباس‌های نوزاد وجود دارد. در تمامی این راه‌ها تاکید بر آن است که کیفیت لباس پایین نیاید و همچنین لباس آسیب نبیند. استفاده از مایع لباسشویی مخصوص نوزاد، شست‌وشو با آب ولرم، خشک کردن صحیح و عدم استفاده از مواد شیمیایی قوی، همگی در حفظ لطافت لباس‌های نوزاد و محافظت از پوست او نقش دارند. با رعایت این نکات، می‌توانید مطمئن باشید که لباس‌های فرزندتان همیشه تمیز، نرم و ایمن باقی می‌مانند.